petar_galicObmana je vrsta manipulacije i dovodi u zabludu ljude i obično koristi jednom užem krugu osoba zbog postizanja određenog cilja ili pak služi kao pritisak za postizanje određenih ciljeva.

To se odnosi i na članak u današnjem sarajevskom listu „Oslobođenje“ pod naslovom „Livanjski kanton uvodi srpski jezik u škole“. U članku Slaviša Mihajlović, član SNSD-a, podpredsjednik Skupštine Hercegbosanske županije i zastupnik u Domu naroda Federacije BiH rekao je, uz ostalo, „Intenzivirani su i pregovori o novom Zakonu o udžbenicima u Hercegbosanskoj županiji. Srpski zastupnici će se do kraja zalagati za usvajanje preporuka koje je naložio Ustavni sud BiH, a koje se tiču pohađanja nastave na maternjem jeziku i ćiriličnom pismu. Resorni ministar Petar Galić uvjerio nas je da će se ispoštovati svi naši prijedlozi, a sporno je ostalo tek tijelo koje bi odobravalo štampanje udžbenika, odnosno koje bi radilo njihovu recenziju“, rekao je Mihajlović.

Kako javnost ima pravo na istinitu i cjelovitu informaciju iz svih sfera života pa tako i iz ove osjetljive i značajne oblasti dužan sam reći navodi ministar Galić „nikakva jamstva nisam dao o modelu pohađanja nastave bilo kojeg maternjeg jezika jer je riječ o procesu koji se mora voditi kroz strukturni i stručni dijalog uz potpuno uvažavanje nastavnog plana i programa, organizacije nastavnog procesa u HBŽ-u, materijalnih mogućnosti te zakonskih i podzakonskih propisa. Pitanja rada i sastava tijela koje bi odobravalo tiskanje školskih udžbenika bit će regulirana zakonom o udžbenicima što je tehničko pitanje. Gospodin Mihajlović ili ne razumije područje obrazovanja i udžbeničke politike ili nema viziju kako bi ovako složena obrazovna i udžbenička politika trebala izgledati. U svakom slučaju, za razliku od obrazovne politike manjeg entiteta u kojemu učenici hrvatske nacionalnosti nemaju ni prava ni jamstva vezana za hrvatski jezik, nacionalnu skupinu predmeta i vjeronauk u općinama HBŽ-a učenici već godinama uče srpski jezik, ćirilično pismo, a vjeronauk se neometano odvija čak i za samo jednog učenika po školi. Na zadnjem Koalicijskom sastanku političkih stranaka u županiji samo je marginalno dotaknuto pitanje zakona u udžbenicima uz stav predstavnika SNSD-a da se o tome razgovara na jednom od sljedećih sastanaka resornog ministra i predstavnika srpskog naroda u Hercegbosanskoj županiji. Na tom sastanku nije bio nazočan gospodin Slaviša Mihajlović (SNSD). Napominjem da su na sastanku predstavnici HDZ-a BiH tražili i inzistirali da se o tome razgovara.

Sve ovo što sam rekao potvrđuje da je SNSD sa svojim članom doktorom Slavišom Mihajlovićem već krenuo s predizbornom kampanjom u godini lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. To mu pravo nitko ne može osporiti, ali kampanju raditi na obmanama nije korektno niti etično“, naglašava u reagiranju profesor Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije.