Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred središnjim spomen – obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih branitelja danas je počeo program obilježavanja Dana općine Tomislavgrad. Zajedničke vijence su, uz predstavnike općine Tomislavgrad položila izaslanstva Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, Izaslanstva gradova i općina iz Republike Hrvatske i BiH.

U  kinodvorani KIC-a održana je svečana sjednica Općinskoga vijeća. Svečanoj sjednici nazočili su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Ante Tadić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić, ministar unutarnjih poslova Mario Lovrić i Ivan Ćubela ministar financija u Vladi Hercegbosanske županije.

Današnjoj svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Tomislavgrad nazočili su i brojni predstavnici federalne i županijske vlasti, predstavnici vjerskih i kulturnih institucija, ravnatelji javnih ustanova, načelnici i gradonačelnici općina i gradova iz BiH i Republike Hrvatske ,  federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Podzer, konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak i brojni drugi uzvanici.

Podsjećamo, Dan općine Tomislavgrad obilježava u spomen na 8. srpnja 1924. godine kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća prigodnim riječima obratili su se predsjednik Općinskog vijeća  Tomislavgrad  Ilija Papić, općinski načelnik Ivan Buntić, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, te Ivan Vukadin predsjednik Vlade HBŽ-a.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin  uz čestitku za Dan općine u svom izlaganju je istaknuo kako Vlada stoji na raspolaganju svim lokanim samoupravama na području županije u okviru svojih mogućnosti. Posebno je istaknuo kako Vlada sufinancira velik broj projekata koje općine realiziraju i da će to činiti i u budućnosti. Sve značajnije projekte na području općine Tomislavgrad ali i drugih općina i grada s područja županije, sufinancirala je i Vlada, uz ostalo, spomenuo je neke projekte, besplatan prijevoz učenika, besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola. Vlada također sufinancira i projekte iz vodoprivrede i zaštite okoliša,  kapitalne projekte na području zdravstvu , istaknuo je jedan od većih projekata na području Tomislavgrada uređenje prostorija za obiteljsku medicinu , Vlada Hercegbosanske županije izdvaja i  2,5 milijuna maraka za poljoprivredu te je na kraju dodao  kako je Vlada Hercegbosanske županije svakoj općini i gradu pouzdan partner. Zahvalio se svim načelnicima na suradnji  i Vladi Federacije BiH na potpori kao i državnim tijelima koji su dobar partner u projektima.

Prikazan je video u kojem su prezentirane aktivnosti i projekti koje je realizirala općina Tomislavgrad u protekle četiri  godine te istaknuto kako će se i dalje nastaviti raditi u interesu svih građana i na pitanjima od lokalnoga značaja.

Na današnjoj svečanoj sjednici dodijeljena su i općinska javna priznanja. Za iznimna postignuća za  općinu Tomislavgrad u proteklom razdoblju na području zdravstva Medaljon Općine Tomislavgrad dodijeljen je Ani Ljubas, rođenoj 1. studenog 1964. u Hambaru, Roško Polje, magistri sestrinstva, pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo i glavnoj medicinskoj sestri u KBC-u Zagreb koja nesebično pomaže svim ljudima, a posebno ljudima iz ovog kraja.

Bračnome paru Dragi i Miji Matiću (Mijušiću), iz Borčana, Općina Tomislavgrad, s mjestom prebivališta u njemačkom Freiburgu, za djelovanje i postupke kojim su pridonijeli promicanju, značaju i ugledu Tomislavgrada, svojim humanitarnim, velikodušnim i nesebičnim djelima, dodijeljeno  je javno priznanje – Počasni građani Općine Tomislavgrad.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća predstavnici Družbe Hrvatskoga zmaja (veliki meštar Mislav Grgić)  uručili  su Povelju načelniku općine Tomislavgrad Ivanu Buntiću u spomen na njihove prethodnike koji su donijeli  kamen temeljac i novac za izgradnju spomen tomislavgradske spomen-bazilike.