U sklopu projekta prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke udruga žena liječenih od karcinoma dojke Bistrica organizirala je jučer akciju u kojoj su podijeljene brošure s ciljem educiranja žena o potrebi redovitih mamografskih pregleda. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije više od 90% bolesnica s karcinomom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Mamografija se preporučuje kao metoda kojom se može otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati. Jučerašnjoj akciji nazočili su ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih dr. Darko Horvat i koordinator projekta ranog otkrivanja i prevencije karcinoma dojke dr. Ivan Cikojević.

U okviru projekta “Prevencija i važnost ranog otkrivanja raka debelog crijeva”, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za osiguranje i reosiguranje FBiH, u prostorijama županijske bolnice „dr.fra Mihovil Sučić“, održana je i javna tribina o karcinomu debelog crijeva. Uvodno predavanje održao je ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi dr. Darko Horvat koji je naglasio značaj prevencije i ranog otkrivanja karcinoma.

Program otkrivanja karcinoma debelog crijeva u FBiH započet je koncem 2007. godine, a podržala ga je vlada Federacije, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja federacije. Cilj projekta je educiranje i informiranje javnosti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.