Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto presijecanjem vrpce danas je svečano pustila u rad prvi vjetropark u Bosni i Hercegovini, VE Mesihovina u općini Tomislavgrad.

Velikoj i značajnoj svečanosti nazočili su brojni gosti, a među njima: predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Marinko Čavara, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministri u Vladi Hercegbosanske županije, Ivica Brešić, Stipan Šarac, Petar Galić i Darinko Mihaljević, potom Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Jozo Bagarić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, predsjednik Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić i Blaženko Boban, župan Splitsko – dalmatinske županije sa suradnicima.

Prije svečanog puštanja u rad VE Mesihovina u općini Tomislavgrad nazočnima se najprije obratio generalni direktor  JP Elektroprivrede HZ HB d.d Mostar, mr.sc Marinko Gilja, dipl.ing.el. Vjetroelektrana Mesihovina ima 22 vjetroagregata ukupne instalirane snage 50,6 MW i godišnje će proizvoditi oko 165,17 GWh. VE Mesihovina će opskrbljivati električnom energijom oko 27,500 kućanstava uz njihovu prosječnu potrošnju od 6.000 KWh godišnje, rekao je generalni  direktor Elektroprivrede HZ HB. Naglasio je kako je ukupna vrijednost investicije oko 82.000.000,00 eura, a od toga najveći dio, 72.000.000,00 eura odnosi se na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW). Prema njegovim riječima Elektroprivreda HZ HB izgradnjom ove vjetroelektrane  Elektroprivreda HZ HB bit će još uspješniji konkurent na tržištu proizvodnjom električne energije iz svojih proizvodnih kapaciteta, a osiguravat će se kvalitetna i kontinuirana isporuka električne energije većem broju svojih kupaca. Pored toga, kazao je da je Elektroprivreda HZ HB prva u Bosni i Hercegovini koja je počela realizirati korištenje energije vjetra što je na ponos ovom poduzeću i da s novom tehnologijom proizvode električnu energiju bez utjecaja na okoliš. Vjetroelektrana Mesihovina istaknuo je poboljšat će razvoj poduzetništva i povećati zapošljavanje. Govorio je i o razvojnoj strategiji Elektroprivrede HZ HB i planiranim novim proizvodnim kapacitetima električne energije,a među njima i početak izgradnje crpne hidroelektrane Vrilo koja se nalazi u općini Tomislavgrad. Ovdje je riječ o investiciji od oko 90.000.000,00 eura, a polaganje kamena temeljca očekuje se ovoga ljeta.

Potom se nazočnima obratila Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. U obraćanju je, uz ostalo kazala,: „Veseli me što se prvi projekt realizira na području Hercegbosanske županije koja uistinu ima ogroman prirodni potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Krajem rujna 2010. godine stajala sam ovdje s mnogima od vas, i tada položivši kamen temeljac, simbolično smo započeli ovaj ogroman projekt“ i dodala, „ Neki će reći da se puno vremena izgubilo. Istina je da je od početka realizacije projekta pa do današnjeg puštanja u rad ovoga vjetroparka prošlo nešto više od 7 godina. Ali uzimajući u obzir činjenicu da je u jednom mandatu izostala potrebna podrška svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini u vremenu kada su neki drugi odlučivali u ime Hrvatskog naroda smatram da je ovo ipak ogroman uspjeh za sve nas, kazala je Borjana Krišto i naglasila „ Važnost stranih investicija za svaku zemlju, a posebice zemlje u razvoju, od neprocjenjivog je značaja, a upravo jedan ovakav projekt financiran dobrim dijelom stranim kapitalom stavlja Bosnu i Hercegovinu na investitorsku mapu. Ovakvim projektom u svijet šaljemo pozitivnu poruku i pokazujemo da smo spremni za ubrzani razvoj gospodarstva. Isto tako pokazujemo da Hercegbosanska županija kao i BiH u cjelini postaje sigurno područje za plasman stranih investicija te da „čisti“ izvori energije postaju naša strateška grana gospodarskog rasta i razvoja“,  rekla je Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Po završetku svečanosti  Brojana Krišto i generalni direktor  JP Elektroprivrede HZ HB d.d Mostar stali su pred brojne novinarske ekipe i odgovarali na upite. Gospođa Krišto, uz ostalo, rekla je kako ovaj projekt nadilazi općinu Tomislavgrad i Hercegbosansku županiju, pa i Bosnu i Hercegovinu i da je posebice veseli što je ovo prvi projekt realiziran na prostoru Hercegbosanske županije koja obiluje prirodnim potencijalom. Direktor Elektroprivrede HZ HB, Marinko Gilja odgovarajući na novinarske upite kazao je kako je ovo najveći vjetropark u jugoistočnoj Europi  koji će imati godišnji prihod od dvadesetak milijuna konvertibilnih maraka i da će s tim prihodom biti lakše raditi nove projekte i da će VE Mesihovina sama moći vraćati kredite, te da će se zaraditi i novac za Elektroprivredu HZ HB. Rekao je i to da će se investicija isplatiti za petnaestak godina, te da će Elektroprivreda HZ HB u sljedeće dvije godine intenzivno raditi na dobivanju poticaja za zelenu energiju.

Puštanje u rad VE Mesihovina blagoslovio je župnik u Bukovici fra Mladen Rozić.

FOTOGALERIJA