Završni sastanak u povodu implementacije projekta “Podrška procesu europskih integracija u FBiH”, kojeg je Vanjskopolitička inicijativa BiH u suradnji s konzultantskom kućom Public Administration Internationalom (PAI) iz Londona provodila u proteklih 11 mjeseci s devet županijskih vlada u FBiH, održan je jučer u Sarajevu.

Uz veleposlanika Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Edward-a  Ferguson-a, direktora Public Administration Internationala (PAI), Slava Gromlyk-a, voditelja projekta Andrew-a McBride-a te direktoricu Vanjskopolitičke inicijative u BH Lejlu Ramić Mesihović završnom sastanku nazočio je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić.

Veleposlanik Velike Britanije u izjavi za medije rekao je da njegova zemlja predano podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka Europskoj uniji i da će to činiti i nakon Brexita.

Projekt je proveden uz financijsku podršku vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a cilj je bio da županije što bolje pripreme za proces pridruživanja EU.

Veleposlanik je također naglasio da su županije, sudionici projekta, kvalitetno i na vrijeme odgovorili na pitanja iz Upitnika Europske komisije. “Ako postoji politička volja Bosna i Hercegovina može napredovati i uspjeti u svojim nastojanjima”, poručio je Ferguson.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić zahvalio je Veleposlanstvu Velike Britanije, Vanjskopolitičkoj inicijativi BiH i PAI-u na implementaciji projekta navodeći da je Hercegbosanska županija financijski ograničen, teritorijalno veliki i slabo nastanjen prostor kojem je neophodna podrška za održivi razvoj.

“Županije kroz mehanizam koordinacije imaju vrlo važnu ulogu u procesu pridruživanja. Još jednom zahvaljujem na pruženoj pomoći uz koju smo izvršili svoj dio zadatka u procesu EU integracija, a to je odgovor na upitnik Europske komisije.

Nama predstoji još puno posla, ali nadam se uz pomoć ljudi u Vladi kao i onih koji će nam pomoći da ćemo sve svoje obveze ispuniti na zadovoljstvo svih u Hercegbosanskoj županiji”, rekao je predsjednik Vlade, Draško Dalić.