Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin u svoje osobno ime i u ime Vlade Hercegbosanske županije izražava zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Andreju Plenkoviću, ministrima u Vladi Republike Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu, Davoru Božinoviću, Mariju Banožiću, županu Splitsko-dalmatinske županije, Blaženku Bobanu i svim ostalim koji nesebično pružaju bilo kakav vid pomoći pri gašenju požara u Općini Tomislavgrad.

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana požari su zahvatili veliki dio prostora Općine Tomislavgrad, a tijekom današnjeg dana zaprijetili su imovini i kućama lokalnog stanovništva. Zbog velikih razmjera požara i nemogućnosti stavljanja istog pod kontrolu upućena je zamolnica Vladi Republike Hrvatske za pomoć pri gašenju požara u Općini Tomislavgrad.

Vlada Republike Hrvatske nesebično je uputila danas dva svoja aviona Canadair CL-415 iz sustava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH s ciljem stavljanja pod kontrolu i gašenja požara na području Općine Tomislavgrad. Kako je istaknuo predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković kanaderi Hrvatskog ratnog zrakoplovstava upućeni su na požarište u Bosni i Hercegovini zbog ugroze kuća i imovine na tom području, temeljem naredbe ministra obrane o uporabi OSRH radi pružanja pomoći u gašenju požara u Općini Tomislavgrad.

Ministar obrane RH, Mario Banožić navodi kako su upućena dva Canadaira u BiH u akciju gašenja požara u blizini Tomislavgrada kako bi pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s požarima već nekoliko dana. „Vjerujem da će naši protupožarni avioni pomoći da se zaštite kuće i imovina stanovnika tog područja. Hrvatska je sretna jer ima vrhunske pilote koji pomažu kada je najpotrebnije“, istaknuo je ministar Banožić.