1Sastanak predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Draška Dalića, načelnika općine Livno, Luke Čelana i predstavnika UNDP-a i Češke razvojne agencije održan je danas u zgradi općine o projektu „Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira” koji je u završnoj fazi.

U ime direktora Češke razvojne agencije, Hinek Ciboch zahvalio je na susretu predstavnika Vlade Hercegbosanske županije i općine Livno tijekom kojeg su iznesene do sad odrađene aktivnosti na navedenom projektu te definirane aktivnosti za sljedeće razdoblje, kako bi se osigurala održivost proizvodnje livanjskog sira na tradicionalan način.

Zahvalivši predstavnicima Češke razvojne agencije što su se uključili u projekt, kao ostalim uključenim u realizaciju predsjednik Vade rekao je: „Uspjeh projekta je zagarantiran i očekujem da će u budućnosti biti prihvaćen od strane većeg broja proizvođača autohtonog livanjskog sira što je bitno za razvoj našeg prostora i ostanak u ruralnim dijelovima “.

U realizaciji projekta zaštite izvornosti Livanjskog sira, čija je vrijednost oko milijun i tristo tisuća maraka, prvi korak je obnova ili izgradnja mini sirana za deset poljoprivrednih proizvođača autohtonog livanjskog sira za čiju su namjenu sredstva osigurali Vlada Hercegbosanske županije, općina Livno zajedno s UNDP-m i Češkom razvojnom agencijom.

Prema definiranim aktivnostima sljedeći koraci u realizaciji projekta usmjeriti će se na osnivanje Zadruge u kojoj će biti izgrađeno i zajedničko skladište za zrenje sira i pripremu za plasman proizvoda. Istovremno  aktivnosti će se usmjeriti i na uređenje prostorija i otvorenje Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije.