U organizaciji Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa stručnjaci sa Sveučilišta u Mostaru na čelu s prof. dr. Tomislavom Volarićem, pomoćnikom rektora za informacijske tehnologije, održali su predstavljanje mobilne aplikacije eDnevnik. Aplikacija je namijenjena učenicima i roditeljima, a na radionici su sudjelovali ravnatelji i SUMIT školski koordinatori škola iz Hercegbosanske županije.

Uvodnu riječ imala je ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Gordana Nakić. Prof. dr. Tomislav Volarić je ukratko predstavio aplikaciju i njene mogućnosti, te prednosti koje pruža u odvijanju obrazovnog nastavno procesa. Iskustva korištenja eDnevnika u Srednjoj Ekonomskoj školi u Livnu sa sudionicima je podijelio ravnatelj Miroslav Ćurić, a stručni tim sa Sveučilišta je predstavio aplikaciju.

Sve većim i bržim unapređenjem tehnologije u društvu obrazovni sustav zahtijevat će određene promjene, jer digitalizacija ne pogađa samo društvo već i obrazovni sustav koji joj pokušava odgovoriti putem uvođenja različitih aplikacija i sustava rada poput E-učenja, E-knjiga, E-matice, E-dnevnika, E-lektira i ostalih IT rješenja.

Najmlađi akteri u obrazovanju, učenici, već odrastaju uz nove tehnologije, te njihova prilagodba na nova rješenja ne iziskiva mnogo truda i vremena. Aplikacija za e-Dnevnik je vrlo jednostavna za korištenje i roditeljima, te je za nju potreban osnovni stupanj informatičkog predznanja.

Aplikacija je korisna kako za nastavnike tako i za ostalo školsko osoblje i ravnatelje kojima omogućuje uvid u rad nastavnika, razrednicima omogućuje praćenje učenikovih osobnih napredaka i postignuća dok predmetnim nastavnicima omogućuje samo uvid u podatke vezane isključivo za njihov predmet, a roditeljima jednostavno praćenje učenja i vladanja njihovog djeteta.

Srednja Ekonomska škola u Livnu je prva škola u BiH koja radi po hrvatskome nastavnom planu i programu koja je u potpunosti prešla na eDnevnik. Planirano je da njen primjer slijede srednje škole u Kupresu i Glamoču, a zahvaljujući potpori načelnika Ivana Buntića i OŠ „Ivan Mažuranić“ u Tomislavgradu.

Nadamo se da će u najskorijem roku, uz pomoć Ministarstva i Općina kao osnivača, te Sveučilišta kao programske potpore u cijelom procesu, i ostale  škole u Županiji prihvatiti najnovija IT rješenja u obrazovanju.