park poljo (2)Forum o perspektivama razvoja bh poljoprivrede pod nazivom “Naše oranice bez granice” održan je jučer u Hotelu Park u Livnu.

Organizator foruma čiji je cilj pokretanje otvorenog razgovora o trenutnoj situaciji ruralnih područja i poljoprivrede u BiH kao i izazova o mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU je Ured visokog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR

Na forumu su se obratili veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, kao i ekspert na twinning projektu kojeg financira EU Eligio Malausa i direktor projekta USAID/ Swedan FARMA II, Adrian Neal .

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark istaknuo je da je riječ o velikom projektu EU u BiH, podržanim od strane UNDP i USAID-a.

„Prolazeći kroz Hercegbosansku županiju po prvi puta sam mogao vidjeti kako izgledaju oranice i polja i nesumnjivo to j e sama srž poljoprivrede okosnica njena u ovoj zemlji i perspektive su nesporne. Također kako se vaša zemlja bude približavala i napredovala u procesu EU integracija s ciljem da jednog dana postane punopravna članica siguran sam da će poljoprivredni sektor svakako koristiti pogodnosti takvog jednog članstva.

Danas smo ovdje da bismo izravno razgovarali s poljoprivrednim proizvođačima s ljudima koji dolaze iz ruralnih područja da upravo od njih čujemo koje su to potrebe i u kakvom se položaju nalaze. Istodobno smo svjesni da njihov položaj nije nimalo lak što više rekao bi da je jako težak i da su tijekom svih ovih godina upravo ove kategorije ostale zanemarene.

Tu smo kako bi bolje razumjeli što je sve potrebno poljoprivrednim proizvođačima kako bi se bolje promovirala poljoprivreda u ovoj zemlji. Naravno sve te aktivnosti podrazumijevaju i određen stupanj ispunjavanja standarda Europske unije od fitosanitarnih standarda i postojanja jedne  sveobuhvatne državne strategije u sektoru poljoprivrede. Nadam se da ćemo uputiti jednu vrlo jasnu poruku političarima u ovoj zemlji da trebamo imati snažniji fokpark poljo (1)us na poljoprivredu a mi s druge strane stojimo na raspolaganju da zajedno s njima i naravno poljoprivrednim proizvođačima radimo na poboljšanju“, kazao je Wigemark.

Veleposlanik Velike Britanije Edward Ferguson rekao je: „ Zadovoljstvo je danas biti u Livnu i tu sam kako bi od proizvođača čuo koji su to izazovi i prilike s kojima se oni susreću. Poljoprivredni sektor je veoma važan za BiH, za zemlju u kojoj preko polovice stanovništva živi u ruralnim područjima, dakle samim tim ovise o poljoprivredi“.

Ne treba zaboraviti napredak koji je ostvaren u proteklim mjesecima krenuvši od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, reko je Ferguson te istaknuo važnost deblokade izvoza pojedinih bh. proizvoda na tržište EU, posebno za livanjski sir, koji se već probio na europsko tržište i kojeg i sam rado konzumira.

Puno posla je pred svima nama, moramo se još snažnije fokusirati na izvoz peradi i drugih proizvoda životinjskog porijekla. Usvajanje sveobuhvatne strategije u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja je važno da bi se deblokirala sredstva EU koja su na raspolaganju ovom sektoru, a koji će sa sobom povući dalje investicije- naveo je veleposlanik Ferguson.

Izlagači koji su govorili o trenutnom stanju bh poljoprivrede na forumu bili su i profesori sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr.Mirsad Kurtović, mr. Tarik Dizdarević, te direktor organizacije za istraživanje, ruralni razvoj i prirodnu okolinu dr. Draženko Budimir, predstavnik firme AGRIMATCO, Aleksandar Milanović i direktor Centra za ekonomski i ruralni razvoj Miodrag Matavulj.

U sklopu programa prikazan je i film o BiH poljoprivredi te priređen i informativno-edukativni sajam, na kojem su se kao izlagači pojavili partneri u projektu UNDP BiH, USAID/Swedwn, FARMA II, Udruženje poduzetnika i poslodavaca Žepče i Farmafit-Fabrika stočne hrane Rapić iz Gradiške.

Tijekom foruma poljoprivrednici i drugi zainteresirani imali su priliku posavjetovati se s domaćim i stranim stručnjacima o poljoprivrednoj problematici i poslovanju.

Nakon Forupark poljopma savjetnici predsjednika Vlade Hercegbosanske županije za gospodarstvo i financije, Ivana Mišković i Zdravko Markov razgovarali su sa šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU, veleposlanikom Lars-Gunnar Wigemarkom i veleposlanikom Velike Britanije u BiH, Edwardom Fergusonom.

Razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji s Veleposlanstvima, Akcijskom planu reformske agende Hercegbosanske županije i Strategiji razvoja županije kao i projektu „Reform assistance to BiH“ kojeg financira Veleposlanstvo Velike Britanije. Navedeni projekt odnosi se na jačanje ljudskih kapaciteta za europske integracije i regionalni razvoj.

Savjetnici predsjednika Vlade predstavili su također mogućnosti razvoja i prioritetne investicijske projekte u Hercegbosanskoj županiji te su zahvalili na dosadašnjoj suradnji uz želju za njen nastavak.