Danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u suradnji s Uredom za veterinarstvo BiH i Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije održalo sastanak s predstavnicima pet županijskih ministarstva i inspektorata, te predstavnicima županijskih prerađivača mlijeka kandidiranim za izvoz u Europsku uniju.

Ovaj sastanak je jedan u nizu sastanaka kojim se želi postići dogovor i poduzeti određene aktivnosti s ciljem ispunjavanja preostalih uvjeta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Europske unije.

Jedan od glavnih uvjeta je potpisivanje Protokola između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH o uspostavljanju zapovjednog lanca kojim se zadovoljavaju uvjeti za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju u skladu s člankom 4. Uredbe 605/2010.

Potpisivanjem ovoga Protokola došlo bi se do prijelaznog rješenja kojim bi Ured za veterinarstvo bio na čelu vertikalnog zapovjednog lanca u kontroli kvalitete mlijeka, a sve do donošenja novih zakona ili izmjene postojeće zakonske regulative u ovome području.

Dušan Nešković – pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ljubomir Kalaba – direktor Ureda za veterinarstvo BiH upoznali su prisutne s trenutnom situacijom, aktivnostima koje su već poduzete i pojasnili su uloge koje nadležni organi od općinske do državne razine trebaju izvršiti u cilju ispunjavanja zahtjeva za plasman BH mlijeka i mliječnih proizvoda na Europsko tržište.

Nakon potpisivanja Protokola, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražit će od Bruxellesa dolazak misije Ureda za hranu i veterinarstvo EU u Bosnu i Hercegovinu, čime bi se, u slučaju pozitivne ocjene, dobilo zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u države Europske unije.