reiner mostar 1Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić u Gradskoj vijećnici Grada Mostara nazočio je jučer sastanku s akademikom Željkom Reinerom, predsjednikom Hrvatskoga sabora o temi “Pozicija hrvatskoga naroda u BiH”.

Na sastanku, kojem su nazočili i članovi predsjedništva Hrvatskoga sabora, predstavnici županija i općina s hrvatskom većinom u BiH razgovaralo se o položaju hrvatskog naroda u BiH.

Reiner je tom prilikom kazao kako su u nekim ranijim razdobljima Hrvatii politički bili zakinuti, jer su im političke predstavnike birali drugu narodi.reiner mostar 2

” Sada to više nije tako. Međutim, nije život samo politika, posebno ne visoka politika. Život je ono što svaki građanin osjeća, je li on ravnopravan kad treba dobiti posao u državnoj službi, je li ravnopravan kad treba dobiti neku subvenciju ili stipendiju. To je stvarni život i to, na žalost, u stvarnom životu nije tako i moramo se svi zajedno potruditi, prije svega Bosna i Hercegovina, ali i Hrvatska koja ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan domovine, da ono što je na papiru (ravnopravnost tri naroda) bude i u stvarnom životu i da to svaki građanin može uistinu osjetiti – kazao je akademik Reiner.

Predsjednik Vlade, Draško Dalić u svom obraćanju upoznao je akademika Reinera kao i nazočne sa stanjem u Hercegbosanskoj županiji i osnovnim pokazateljima za županiju. Istaknuo je problem odlaska ljudi osobito mladih obitelji u potrazi za boljim životom izvan prostora Hercegbosanske županije.

Tom prilikom predsjednik Vlade pozvao je predsjednika Hrvatskoga sabora, Željka Reinera i nazočne predstavnike vlasti svih razina da posjete Hercegbosansku županiju, jer je kako je rekao predsjednik Dalić, vrijeme da se prepozna zapostavljeni prostor i potreba stanovnika Hercegbosanske županije.