Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravio je danas u Livnu, posljednjem u nizu gradova koje je planirao posjetiti tijekom trodnevnog boravka u Bosni i Hercegovini. Pored Livna, predsjednik Milanović posjetio je Vitez, Mostar, Ljubuški i Tomislavgrad gdje je održao radne sastanke s predstavnicima političkog, gospodarskog i kulturnog života tih gradova.

Prije posjete Livnu hrvatski predsjednik boravio je u Tomislavgradu gdje se u zgradi Općine sastao s načelnikom, Ivanom Buntićem i predsjednikom Općinskoga vijeća Ilijom Papić. Nakon kratkog susreta u Uredu načelnika uslijedio je obilazak Spomen bazilike gdje ih je, uz brojne franjevce dočekao gvardijan Franjevačkog samostana, fra Sretan Ćurčić. Fra Sretan je upoznao hrvatskog predsjednika o izgradnji Spomen bazilike i remek djelu hrvatskog slikara Vlahe Bukovca „Isus, prijatelj malenih“. Također, hrvatski predsjednik obišao je prostorije Franjevačke knjižnice i Muzej „Fra Jozo Križić“.

Ispred samostana Svetih Petra i Pavla na Gorici u Livnu, predsjednika Milanovića dočekali su gradonačelnik Livna, Darko Čondrić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin, gvardijan samostana na Gorici fra Pero Kuliš, ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica, Dražena Džeko i konzul RH u Livnu, Tomislav Vrdoljak koji su ga srdačno pozdravili i poželjeli mu dobrodošlicu.

Nakon kratkog sastanka predsjednik je obišao Franjevački samostan i galeriju slika Gabrijela Jurkića.

U izjavi za medije predsjednik je kazao kako se vidi da se na područjima koje je posjetio ljudi bore i ulažu: „Neiskorjenjivi su. Da je jednostavno, nije. Sve u svemu, čak sam malo impresioniran koliko je truda i energije uloženo u ovaj grad, impresivno“, rekao je predsjednik Milanović.

Gradonačelnik Čondrić zahvalio je predsjedniku na dolasku u Livno i kazao kako mu je drago da su ga dočekali upravo ispred Franjevačkog muzeja i galerije kako bi mu pokazali bogatu povijest, tradiciju i kulturu Grada Livna.

Ovaj kratki boravak nastavljen je u hotelu B&M, gdje su pored gradonačelnika i predsjednika Vlade nazočili pomoćnici službi Gradske uprave i ministri u Vladi Hercegbosanske županije.