IMG_8373Dana 25.01.2016. je u prostorijama zgrade Vlade Hercegbosanske županije održan sastanak na kojemu je upriličeno potpisivanje dokumenata o prijenosu opreme nabavljene u okviru Projekta “ForestEye Zaštita prirode i okoliša od šumskih požara” koji financira Europska unija, kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA) u okviru Programa prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina.

Naime, riječ je o EU projektu ukupne vrijednosti 651.524,00 EUR koji je službeno započeo 9. ožujka 2015. godine. Projekt provode Hrvatske šume/Uprava šuma Split, Hercegbosanske šume, Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, a kao suradnici u projektu sudjeluju i Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ te Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije.

Oprema je nabavljena u cilju potpore eko sekcija u srednjim školama u županiji, čiji je rad predviđen projektnim aktivnostima, a iste trebaju doprinijeti postizanju glavnih ciljeva projekta i to podizanju kvalitete života u graničnom području Splitsko – dalmatinske županije, Hercegovine i Sjevero-zapadne regije kroz smanjenje rizika od prirodnih nesreća uzrokovanih šumskim požarima. Ujedno, jačanjem kapaciteta svih projektnih partnera i provedbom projektnih aktivnosti, će se omogućiti postizanje specifičnih ciljeva projekta, koji će ujedno dovesti do očuvanja šuma visoke zaštitne vrijednosti, brži pristup interventnih timova požarom zahvaćenim područjima, podizanju svijesti i promicanju preventivnog djelovanja za zaštitu biodiverziteta, okoliša i ukupne kulturno povijesne baštine.IMG_8368

U ime ŠGD-a “Hercegbosanske šume” i u ime Ministarstva znanosti prosvjete, kulture i športa Vlade Hercegbosanske županije dokumente su potpisali Draško Brnić, predsjednik Uprave ŠGD-a “Hercegbosanske šume” i Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, s ravnateljima srednjih škola s područja Hercegbosanske županije, te OŠ „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova, s obzirom da u Bos. Grahu ne djeluje srednja škola.

Potpisivanjem dokumenata i podIMG_8345jelom opreme, osiguravaju se preduvjeti za početak rada eko-sekcija.

Potpisivanju ugovora nazočio je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić, koji je izrazio zahvalnost svim sudionicima projekta na trudu i rezultatima koje su postigli i osigurali ovako hvale vrijedan i značajan projekt za Hercegbosansku županiju. Dodao je kako ovaj projekt može biti primjer drugima, te izrazio želju da ih bude što više u našoj županiji.
FOTOGALERIJA