U zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu ministrica Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije, Vasilija Broćeta i predsjednik Sindikata liječnika Hercegbosanske županije dr. Ivica Jozić danas su potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika – doktora medicine i stomatologije u djelatnosti zdravstva na području Hercegbosanske županije. Potpisivanju Kolektivnog ugovora nazočili su  predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministar financija, Stipan Šarac i  članovi Sindikata liječnika Hercegbosanske županije.

Prije potpisivanja Kolektivnog ugovora resorna ministrica je  istaknula  kako joj je drago što je ovaj Kolektivni ugovor postignut nakon nekoliko godina na zadovoljstvo Sindikata. U obraćanju naglasila je  kako su vrata Ministarstva za bilo kakav prijedlog uvijek otvorena i da se ne treba čekati nekoliko godina da se nešto riješi. Izrazila je nadu da će potpisivanje Kolektivnog ugovora biti na dobrobit pacijenata i da je otvorena za suradnju ako nešto u Kolektivnom ugovoru nije jasno.

Svoje zadovoljstvo završetkom pregovora i potpisivanjem Kolektivnog ugovora naglasili su i u Sindikati liječnika Hercegbosanske županije. Tom prigodom predsjednik Sindikata liječnika Hercegbosanske županije, dr. Ivica Jozić najprije je zahvalio predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije na pomoći privođenju uspješnom kraju razgovora oko Kolektivnog ugovora. Obraćajući se naglasio je da današnji događaj ima naročit značaj, jer Sindikat doktora Hercegbosanske županije prvi put dobiva Kolektivni ugovor. Kako je rekao njime su definirana socijalna i sva druga prava djelatnika.  Proces je dugo trajao i zahvalio je kolegama iz Sindikata koji su sudjelovali u procesu pregovaranja.

U pozitivnom ozračju predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić osvrnuo se na tijek pregovora u kojima je sudjelovao, rekavši kako je Vlada Hercegbosanske županije na sastanku 29. studenog 2017. Godine pokazala jasan stav da se stoji iza liječnika. „Poslije nekoliko mjeseci razgovora, koji su bili korektni, došli smo danas ovdje kako bismo nazočili činu potpisivanja ugovora“. Predsjednik Vlade zahvalio je svima na strpljenju svih sudionika u razgovorima i pregovorima.

Ministar financija u Vladi Hercegbosanske županije, Stipan Šarac izrazio je zadovoljstvo što je još jedan u nizu od Kolektivnih ugovora uspješno priveden kraju na obostrano zadovoljstvo. „Kao ministar u Vladi već 4 godine vodili smo politiku financijske stabilnosti i nismo nikad davali nerealna obećanja ili neke stvari obećavali koje nismo mogli ispuniti“, rekao je ministar Šarac.

Naglasio je da ima stvari u zdravstvu koje se trebaju urediti u što trebaju biti uključeni svi počevši od osnivača, uposlenika kako bi se zdravstvo stabiliziralo i da je ovaj današnji čin samo jedan korak u nizu pozitivnih događaja u zdravstvu na području Hercegbosanske županije.

Potpisani Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca, doktora medicine i stomatologije na području Hercegbosanske županije  primjenjivat će se od 1. ožujka 2018. godine.