U preventivnoj borbi protiv korona virusa uključili su se vlasnici firmi u Hercegbosanskoj županiji. Tako je u privatnoj tvrtki Belini d.o.o. Livno prije dva dana počela proizvodnja zaštitnih maski. Dnevno se proizvede 250 zaštitnih maski namijenjenih za potrebe zdravstvenih ustanova na području HBŽ.

Materijal za maske osigurao je Zavod za javno zdravstvo HBŽ. Platno je nabavljeno u bugojanskoj firmi Kašmir. Proizvodni pogon jučer su posjetili ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Dijana Mamić i ravnatelj Uprave civilne zaštite HBŽ mr. sc. Željko Marijan. Istaknuli su da je ovo velika stvar u pomoći zdravstvu na području HBŽ posebice kada se zna da je do zaštitne opreme gotovo nemoguće doći i da će ovakve i slične poslovne aktivnosti uporno podržavati.

Vlasnici Belinija Miroslav i Vjekoslav Stanić u razgovoru s gostima su naglasili da će njihovi proizvodni kapaciteti biti na usluzi dokle bude potrebito, jer se svi danas moramo uključiti u rad za opće dobro.

Sa proizvodnjom zaštitne opreme počela je i tvrtka Jumko Drvar d.o.o. koja dnevno proizvede 1500 zaštitnih maski, a u planu je proizvodnja i zaštitnih odijela. Zaštitna oprema uglavnom je namijenjena zdravstvenim ustanovama, a među njima su i zdravstvene ustanove na području HBŽ.