Danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na čelu s ministrom Ilijom Šljivićem i njegovim suradnicima, organiziralo radni sastanak s otkupljivačima i prerađivačima mlijeka koji djeluju na području Hercegbosanske županiji.

Cilj sastanka bio je analiziranje cjelokupne problematike vezane za sektor mljekarske industrije, od otkupa sirovine, proizvodnje i plasmana gotovih proizvoda, kao i razmjena iskustava kako bi se zajednički došlo do zaključaka koji bi doveli do iznalaženja rješenja uslijed ove teške situacije u kojima se mljekari trenutno nalaze.

Naime, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i zabranom izvoza proizvoda u zemlje Europske unije veliki broj mljekara s ovoga područja našlo se u ogromnim problemima zbog gubitka većeg dijela tržišta.

Na sastanku je izneseno i niz drugih problema s kojima se otkupljivači i prerađivači mlijeka susreću u svome radu, a bilo je i govora o pronalaska i plasmana sirovina na tržišta istočne Europe.

Međutim, najveći problem u mljekarskoj proizvodnji na području Hercegbosanske županije predstavlja nedovoljna edukacija kooperanata, kašnjenje premija od strane Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nedostatak kapitalnih ulaganja, kao i slaba kvaliteta otkupnog mlijeka te veliki troškovi otkupa.

Dogovoreno kako će se raditi na poboljšanju suradnje između kooperanata i otkupljivača mlijeka te da će poljoprivredna stručna služba resornog ministarstva organizirati edukaciju kooperanata kako bi se došlo do poboljšanja kvalitete mlijeka koja bi zadovoljila uvjete potražnje i propisanu zakonsku regulativu.

Ministar Ilija Šljivić je rekao da će resorno ministarstvo pokrenuti inicijativu i učiniti dodatne napore kako bi se od Ureda za veterinarstvo BiH i drugih institucija koje su uključene u rješavanje problema mljekarske industrije što prije dobile dozvole koje bi omogućile mljekarima izvoz proizvoda na tržište Europske unije.