Međunarodna smotra folklora i tradicionalna manifestacija Dani kosidbe -„Strljanica 2017.”, održana je jučer 2. srpnja na Kupreškom polju u organizaciji općine Kupres, Javne ustanove za kulturu “Hrvatski dom” Kupres, CIOFF sekcije za BiH i domaćim kulturnim društvima i udrugama u Kupresu.

Program Dana kosidbe na Kupresu započeo je nastupima gostujućih ansambala iz Poljske, Latvije, Hrvatske, Portorika, HKD “Napredak” Kupres i muške izvorne grupe “Kupreški bećari”.

Otvorenju Međunarodne smotre folklora i tradicionalne manifestacije među brojnim gostima nazočili su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministar unutarnjih poslova u Vladi, Darinko Mihaljević, konzul Republike Hrvatske u Mostaru, Dragan Matijević i Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

„Zadovoljstvo je biti s vama u Kupresu, u dragoj nam Bosni i Hercegovini. Tradicionalna manifestacija odavno je prepoznata kao društveni događaj koji plijeni pozornost ne samo u Kupresu nego i puno šire. Dani kosidbe su prepoznati zbog svoje organizacije, aktivnosti i raznovrsnosti sadržaja. Posebnu vrijednost sačuvala je manifestacija natjecanja kosaca ručno izrađenom kosom kao jedinstven izraz nematerijalne baštine. Mi u Središnjem uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske vjerujemo kako njegujući našu bogatu kulturnu baštinu i pripadnost hrvatskom nacionalnom identitetu čuvamo od prošlosti i zaborava te njegujemo naše korijene čime bivamo ponosni na ono iz čega smo niknuli“, rekla je Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Manifestaciju Dani kosidbe -„Strljanica 2017.” prigodnim riječima otvorio je načelnik općine Kupres Milan Raštegorac.

Na sportskim terenima održana su natjecanja u tradicijskim sportovima skoku u dalj, bacanju kamena s ramena, potezanju konopca, pješačkoj utrci te tradicionalnoj sportskoj manifestaciji nadmetanju kosaca.

Titulu najboljeg “kosbaše” ove godine ponio je Mirko Kecman. Drugo mjesto osvojio je Vinko Čičak – Vinara dok je treće mjesto pripalo Nedeljku Kerlecu.
U kategoriji kosci juniori pobijedio je Vuk Vučković, drugo mjesto zauzeli su Zoran Šarić i Mario Batinić, dok je treće mjesto zauzeo Aleksandar Banjac.

U sklopu manifestacije održano je i štafetno ili ekipno natjecanje kosaca. Prvo mjesto osvojila je ekipa Kupres (Josip Čičak – Đođa, Ivo Ivković – Ćibara i Arnes Ramčić), 2. mjesto – ekipa Selo iz Slovenije te 3. mjesto ekipa Janj iz Novog Sada.

U skoku u dalj iz mjesta prvo mjesto osvojio je Ratomir Baštić iz Kupresa, a drugo mjesto pripalo je Abdulahu Terziću iz Prusca, dok je  treće mjesto osvojio Damir Šimić iz Šujice.
U bacanju kamena s ramena prvo mjesto osvojio je Nikola Bošković iz Bosanskog Petrovca, drugo mjesto Anđelko Spajić iz Jajca te treće mjesto Velibor Lučić iz Jajca.
U disciplini potezanju konopa prvo mjesto je osvojila ekipa Sveti Mihovil iz Dugopolja, a drugo mjesto pripalo je ekipi Kupresa iz Kupresa.
U pješačkoj utrci prvo mjesto pripalo je Vinku Sliški iz Tomislavgrada, drugo mjesto osvojio je Ivan Ljubičić iz Tomislavgrada, a treće mjesto Mirko Hrinić iz Livna.

FOTOGALERIJA