U zgradi Vlade Hercegbosanske županije 4. listopada 2017. godine u organizaciji Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije i Federalnog ministarstva zdravstva kao predlagatelja Zakona održana je Javna rasprava o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Uz predstavnike Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije pozivu na Javnu raspravu odazvali su se i predstavnici domova zdravlja: Livno, Glamoč i Tomislavgrad, predstavnici Županijske bolnice Livno, Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije, predstavnik Zavoda za Javno zdravstvo Federacije BiH, voditelj ugostiteljskog objekta iz Livna, predstavnik duhanske industrije kao i predstavnik Udruženja PROI iz Sarajeva. Svatko sa svog aspekta je prijedlozima, sugestijama, pitanjima, statističkim podatcima  pridonio kvalitetnoj i učinkovitoj raspravi.

Predlagatelji Nacrta zakona su iznosili argumente kojima su zagovarali uvođenje Zakona čijom bi se implementacijom smanjila oboljenja i smrtnost kao rezultat pušenja i pasivnog pušenja,te statističke podatke o troškovima koji nastaju zbog konzumiranja duhanskih proizvoda. Također ističu da je primarni cilj Zakona zaštita zdravlja kako pušača tako i ostalog stanovništva ugroženog pasivnim pušenjem.

Nakon raprave o Nacrtu zakona naglašeno je da svoje sugestije, prijedloge, primjedbe svi zainteresirani mogu dostaviti Federalnom ministarstvu zdravstva kroz popunjen Obrazac za konzultacije s javnošću, a koji se može preuzeti  Sugestije, primjedbe i prijedlozi mogu se dostavljati u pismenoj formi, i to putem pošte na adresu: Titova broj 9, Sarajevo, 71000, ili na e-mail adresu:kabinet@fmz.gov.ba