1U povodu aktualizacije dva desetljeća dugog problema oko ponovne izgradnje porušene katoličke župne crkve u Drvaru, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto posjetio je 18. veljače 2017. Drvar u pratnji banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice.

U zgradi Općine Drvar istog dana je u uredu načelnika održan sastanak načelnika općine Drvar, Gorana Broćete s predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije Draškom Dalićem, ministrom poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u Vladi,  Ivicom Brešićem, predsjednikom Općinskog vijeća Nikicom Bosnićem, općinskim vijećnicima iz reda hrvatskog naroda Stijepom Vukančićem i Berislavom Bošnjakom, drvarskim župnikom don Davorom Klečinom, te tajnicima nuncija i biskupa Giuseppeom Trentadueom i Borisom Jorgićem.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru svi su se sugovornici složili da se problem izgradnje katoličke crkve u Drvaru bespotrebno predugo politizira, te da bi trebalo konačno odvojiti „političku trgovinu“ od ovog pitanja, budući da se radi o jednom od temeljnih neupitnih ljudskih prava – prava na slobodu vjere i slobodno djelovanje jedne vjerske zajednice, oko kojega ne bi smjelo biti sporenja.

Nuncij Pezzuto izrazio je „veliko zadovoljstvo“ što je kod svih nazočnih primijetio dobru volju i želju za dijalogom i rješavanjem ovog problema. Zahvalio je načelniku i Općinskom vijeću na učinjenom prvom koraku, budući da su prije dva tjedna donijeli odluku da će se u drugom ovogodišnjem tromjesečju odrediti lokacija za izgradnju crkve.

Zajednički je zaključak ovog sastanka da se svi stanovnici općine i županije, a osobito dužnosnici trebaju potruditi oko rada na općem dobru svih građana u Drvaru i županiji, na stvaranju ozračja povjerenja i suradnje, te da bi u tome duhu i ponovna izgradnja katoličke župne crkve u Drvaru trebala donijeti korist i dobro ne samo katolicima, nego svim građanima koji tamo žive.
324